首页 甘肃 国内 国际 视频 体育 娱乐 时评 军事 女性 论坛  
 
新闻热线:0931-8151739  投稿邮箱:mrgstx@163.com
您当前的位置 : 每日甘肃网  >  美食  >  地方小吃

广州人食嘅煲仔饭无关“仔”

2017年05月05日 15:08  来源:信息时报  

  最近睇到一个微信笑话,大意系话,有一位外国朋友嚟广州旅游,问导游:听说广州人连孩子也敢吃,因为你们吃煲仔饭。

  呵呵呵!煲仔饭点会系“吃孩子”呢,真搞笑。呢个笑话之可以编成笑话,主要同“煲仔饭”中嘅“仔”字喺粤语中可一字多义嘅特点有关。

  粤语中嘅“仔”正写本应系“崽”,“仔”系同音字。“仔”字最初嘅意思指年龄小嘅人或动物,比如男仔、女仔、细路仔、鸡仔、狗仔等,但后嚟就“升级”用埋喺年龄大一啲嘅男性身上,比如后生仔、保安仔等。再后嚟,“仔”字就引伸到唔分男女,唔分事或物,只要相对系“小”嘅,都可以套上呢个“仔”,比如姨仔、讲古仔、衫仔、碟仔、屋仔、树仔等。可以睇出,“仔”字喺粤语中用得好广,但同时又可以有多种解释同理解。

  “煲仔饭”笑话就系“外国朋友”理解有误,佢将“仔”错理解成系细路仔,而前面又系个有烹煮意思嘅“煲”字,所以就变成“烹煮孩子”,最后就有咗“吃孩子”嘅笑话。

  但事实上,广州人食嘅煲仔饭,“煲仔”只系一个餐具名,其中“仔”系指餐具型号“小”嘅意思,“煲仔”就系细型号嘅瓦煲。其实,类似用“仔”做名嘅粤菜仲有好多,比如碗仔翅、艇仔粥、钵仔糕等,佢哋冚棒冷都同细路仔无关。

 编辑:[张白云]
更多相关新闻及资讯请关注微信公众号,提供新闻线索关注民声315微信公众号。
 




 




 




 

3
1
5
 

相关新闻

  • 甘肃
  • 社会
  • 政务
  • 通讯员
  • 文娱
版权与免责声明

1、凡注有“每日甘肃网讯”或电头为“每日甘肃网讯[XXX报]”的稿件,均为每日甘肃网及甘肃日报报业集团版权稿件,未经许可不得转载或镜像;授权转载必须注明来源为“每日甘肃网”,并保留“每日甘肃网”电头。

2、凡注明为其它来源的信息,均转载自其它媒体,转载目的在于传递更多信息,并不代表本网赞同其观点和对其真实性负责。

阅读推荐

论坛热帖

原创视频

原创热点

兰州黄河风情线开通免费WIFI
 

5月4日,记者从市大数据局获悉,经前期反复测试和运行维护,“智慧兰州”建设重点项目兰州黄河风情线沿线免费WIFI已在黄河风情线上全部开通,市民可全天候免费使用。

....全文

专题策划

热门图片

甘肃市州新闻精选

关于我们 | 版权声明 | 广告业务 | 联系我们
Copyright ? 1999-2015 Gansudaily. All Rights Reserved
每日甘肃网版权所有